PrimarieCity HallDespre CugirAbout CugirViata SocialaSocial lifeEconomiaEconomyServicii OnlineOnline servicesContactContactContactContactProgram de funtionareProgram de funtionare

 

   Studiile recente arată că Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la nivelul femeilor din România, după cancerul de sân, multe femei ignorând controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii, acest aspect fiind influențat și de insuficienta informare cu privire la cauzele, formele de manifestare și efectele acestei boli.
   În scopul asigurării informării privind prevenția acestei boli, la inițiativa asistenților medicali comunitari și a asistentului medical școlar din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Cugir a fost realizată în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, în data de 13.03.2017, o dezbatere în cadrul Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin „STOP Cancerului de Col Uterin”, la sediul Băii Sociale din Cugir.
La această întâlnire au participat angajați ai Serviciului Public de Asistență Socială Cugir, domnișoara Indreica Grațiela, șefa Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Alba și un reprezentant din cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba, precum și un număr de aproximativ 30 de femei.
   Un sprijin semnificativ a fost acordat de reprezentantul rromilor, d-nul Roman Cristinel, asistent social al SPAS Cugir, care a colaborat permanent cu asistentele medicale pentru diseminarea informațiilor în comunitate și în scopul mobilizării femeilor de a participa la dezbatere.
   Scopul acestei întâlniri a fost creșterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra cancerului de col uterin şi modalitatea în care acesta poate fi prevenit. Doamnele prezente au fost informate despre importanța screening-ului pentru Cancerul de col uterin și a vaccinării anti-HPV, comunicându-li-se modul de realizare a acestuia precum și alte informații medicale care au fost solicitate. Simbolul Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost “Perla Înțelepciunii” .
   Considerăm că această întâlnire a avut un impact pozitiv asupra femeilor prezente, deoarece acestea au obținut informații pe care nu le cunoșteau sau erau insuficient ori eronat cunoscute cu privire la ce ar trebui să facă din punct de vedere medical.
   Urmare a acestei întâlniri s-a evidențiat necesitatea informării permanente a comunitătii locale cu privire la aspecte de natură socio-medicală, întrucât sunt identificate lacune de cunoaștere de către publicul larg a unor probleme cu impact asupra stării de sănătate pe termen mediu/lung.
   Totodată, apreciem și susținem parteneriatul activ cu DSP Alba, dar și cu alți actori cheie cu atribuții în domeniul medico-social, considerând că o prevenție de calitate poate contribui la scăderea costurilor sociale pe care le antrenează gradul crescut de morbiditate a populației.

poza 1
poza 2
poza 3
poza 4
poza 5

Actualizat prin grija - 04/04/2017, la ora 09:26.
Cautare
 
© 2018  Primaria Orasului Cugir . Design realizat de SOBIS Solutions